Recept za dobru krvnu sliku

Ako se često osjećate umorno i iscrpljeno bez obzira na odmaranje i primjećujete da vam je koža postala blijeda i bez sjaja, vrlo je moguće da imate anemiju.

Iako postoje razni farmakološki lijekovi za liječenje ovog stanja, istraživanja su pokazala da su određeni domaći lijekovi dokazano najbolji lijek za željezo kod osoba s anemijom.

Budući da naše tijelo ne može sintetisati željezo, moramo ga unijeti hranom. Najveći dio željeza u hrani je u obliku trovalentnog željeza, koje se, da bi se moglo apsorbovati, mora redukovati u bolje iskoristivo dvovalentno željezo. Pritom važnu ulogu ima vitamin C, koji redukuje željezo iz trovalentnog u dvovalentni oblik. Upravo je to razlog zašto se iskoristivost željeza znatno poboljšava ako se u obroku kombinuju i namirnice bogate vitaminom C.

Najbolji prirodni lijek za anemiju

U zavisnosti od uzroka malokrvnosti i preduzetim mjerama za liječenje, može proći nekoliko mjeseci dok hemoglobini i eritrociti ne dostignu zdrav nivo.

Kod težih oblika anemije kućni lijekovi vjerovatno neće biti dovoljni i doktor može odrediti oralne dodatke željeza ili čak intravenske infuzije željeza.

Kod blažeg oblika anemije isprobajte sljedeće lijekove, od kojih se mnogi već nalaze u vašoj kuhinji.

Med za anemiju

Med sadrži velike količine željeza, mangana i bakra koji su vrlo bitni za izgradnju hemoglobina.

Osim toga, sadrži hranjive materije, uključujući vitamine A, C, E, B12, beta karoten i flavonoide koji mogu povećati hemoglobin i suzbiti oksidativni stres.

Prema drevnim tekstovima, uz to što je tradicionalni lijek, med je i odlična prevencija za anemiju, jer održava optimalne nivoe crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina.

Mješavina od meda, limunovog soka i jabukovog sirćeta je snažan antioksidans i odličan saveznik u borbi protiv malokrvnosti.

Banana u kombinaciji s medom pomaže da se poveća udio potrebne soli za povećanje hemoglobina u krvi. Takođe, banane su pune esencijalnih nutrijenata, vitamina C, folata, kalijuma i željeza koji su potrebni tijelu za stvaranje crvenih krvnih ćelija i poboljšanje broja hemoglobina.

Citrusno voće

Vitamin C igra važnu ulogu kod anemije jer pomaže krvi da apsorbuje veću količinu željeza.

Utvrđeno je da redovna konzumacija vitamina C u obliku citrusnog voća poboljšava stanje pacijenata koji boluju od akutne anemije. Tokom kratkog perioda povećava se sadržaj željeza u tijelu i apsorpcija mikronutrijenata.

Aronija za anemiju

Studije pokazuju da je sok aronije najbolji prirodni lijek protiv anemije. Bobice aronije sadrže mnoštvo vitamina i minerala, uključujući cink, magnezijum, željezo i vitamine C, B i K. U poređenju s drugim voćem, bobice aronije imaju najviši nivo antioksidansa.

Od aronije se pravi ukusan sirup za anemiju koji je odličan za srce i krv, pa samim time djeluje preventivno protiv kardiovaskularnih bolesti i malokrvnosti. Studije pokazuju da samo 100 ml soka dnevno osigurava potrebnu dozu željeza našem tijelu.

Uz to, aronija je bogata vitaminom C koji se uvijek preporučuje za liječenje malokrvnosti, jer olakšava apsorpciju željeza u tijelu.

Zahvaljujući tome, jedna čaša soka od aronije dnevno daje našem tijelu i potrebnu dozu željeza te sposobnost da ga uspješno apsorbuje.

Kopriva

Kopriva je poznati narodni lijek za liječenje anemije kod djece i odraslih. Ova veoma ljekovita biljka ne samo da je odličan izvor željeza koji se lako asimiluje u tijelu, već sadrži i vitamine A, C, magnezijum, kalcijum i kalijum, kao i antioksidanse koji jačaju krv i štite naše ćelije od oštećenja.

Od listova koprive pravi se jak čaj (infuzija) ili se biljka kuva na pari poput špinata koji je, takođe, jedna od omiljenih namirnica kod liječenja anemije. Sjeme koprive ili samljevenu, suvu koprivu možete svakodnevno posipati po hrani kako biste bili sigurni da ste unijeli dovoljnu količinu željeza.

Cvekla

Povrće za koje smo svi čuli i u koje se možemo u potpunosti pouzdati kod liječenja anemije je cvekla. Ovo zdravo povrće je bogato prirodnim željezom koje jača krv i oslabljeni organizam.

Uz željezo, cvekla je bogata i većim količinama bakra, magnezijuma, fosfora i vitamina B1, B2, B6, B12 i C. Bogatstvo hranjivih materija u ovom povrću čini ga odličnim za podsticanje proizvodnje crvenih krvnih ćelija u tijelu. Kod redovne konzumacije cvekla pomaže našem tijelu u povećanju hemoglobina u krvi i postepeno povećava nivo kiseonika u krvi.

Možemo je jesti u kuvanom obliku, dodati sirovu u salate ili iscijediti u sokovniku i popiti čašu svježeg soka pomiješanog s jednom čajnom kašikom soka limuna. Limunov sok će povećati sadržaj vitamina C, čime će se poboljšati apsorpcija željeza.

Spirulina i Chlorella

Spirulina i Chlorella (hlorela) različite su vrste zelenih algi koje imaju veliki potencijal kao biljke u liječenju anemije. Spirulina je jedna od namirnica s najvećom nutritivnom vrijednošću na svijetu, jer samo jedna supena kašika ove zelene alge sadrži 11 % dnevne vrijednosti željeza.

Alga Chlorella sadrži više željeza nego Spirulina i ima izvrsna prirodna detoksikacijska svojstva. Da biste uzeli bilo koju od ovih algi bogatih željezom, njihov prah jednostavno dodajte u svoje smoothieje i hranu ili ih konzumirajte u obliku tableta.

Lucerna (alfalfa)

Alfalfa (lat. Medicago sativa), poznata i kao lucerna, višegodišnja je cvjetajuća biljka iz porodice mahunarki koja je posebno bogata željezom i bjelančevinama. Takođe, sadrži veće količine kalcijuma, magnezijuma, fosfora, vitamina A, vitamina K, hlorofila i antioksidansa.

Zahvaljujući bogatom izvoru hranjivih materija, lucerna se često koristi tokom trudnoće i nakon poroda kako bi ženama pomogla obnoviti tijelo i krv.

Svježe alfalfa klice možete dodati svim vrstama jela, dok sušeni list lucerne koristite za pripremu jačeg čaja. Mladi listovi biljke kratko se kuvaju zbog celuloze koja je teško probavljiva, a zatim se dodaju u salate i sendviče.

Datule, grožđice i smokve

Grožđice i datule izvrstan su izvor vitamina C, A, bakra, magnezijuma i željeza. Slatke i sočne smokve su izvrstan lijek za anemiju jer su pune željeza, vitamina A, magnezijuma i folata. Za borbu protiv anemije trebali biste jesti 3 – 4 smokve dnevno.

Jednu šaku namočenih smokava, datula i grožđica konzumirajte ujutro natašte, najmanje tri puta sedmično, kako biste pospješili apsorpciju željeza, poboljšali nivo hemoglobina, podstaknuli energiju i ojačali imunitet.

Sjemenke crnog susama

Sjemenke crnog susama mogu učiniti čuda za osobe koje pate od malokrvnosti. Bogate su željezom, cinkom, kalcijumom, magnezijumom, selenom i vitaminima B6, B7 i E.

Svi ti sastojci su vrlo bitni, jer je dokazano da se redovnom konzumacijom sjemenki crnog susama podstiče apsorpcija i povećava nivo željeza i hemoglobina u tijelu. Sjemenke susama možete potopiti u pola čaše vode i ostaviti preko noći prije nego što ih konzumirate sljedeće jutro.

Osim toga, možete od njih napraviti slatke kuglice tako da jednu supenu kašiku prženih sjemenki crnog susama pomiješate s jednom supenom kašikom meda. Razvaljajte mješavinu u kuglicu i uzimajte redovno kako biste povećali nivo željeza.

Namirnice bogate željezom

Naš jelovnik nam može ponuditi veliki izbor namirnica biljnog porijekla koje su bogate željezom. Najbolje ih je konzumirati uz hranu bogatu vitaminom C kako biste poboljšali apsorpciju željeza.

U svoju prehranu uključite sočiva, grah, soju, slanutak, zeleno lisnato povrće, gljive, krompir s ljuskom, kakao prah, tamnu čokoladu, suve marelice i šljive, čia sjemenke, lan i bundevine sjemenke, cijele žitarice, kvinoju, zob, crveno voće i povrće, indijske oraščiće, pistacije i blackstrap melasu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest