Zašto je bitno ići na doktorske preglede?

U svrhu preventivne analize tijela i organizma, doktorski pregledi predstvaljaju osnovnu i bitnu stavku.  Odlaskom na preglede (ultrazvuk, vađenje krvi, sistematski pregled, itd.) stvara se zdrava navika koja omogućava poboljšanje zdravstvenog stanja, ali i održavanje istog. Zbog toga, sistematski pregledi obuhvataju detaljnu analizu svega što je neophodno da bi organizam bio zdrav. Mnoga oboljenja, čak i ona teža poput carcinoma, nemaju jasne simptome te je kompletan sistematski pregled veoma značajan kako bi se na vrijeme počelo sa lječenjem. Sistematski pregled se preporučuje najmanje jednom godišnje, posebno kod osoba starijih od 50 godina. Pregled za žene i za muškarce razlikuje se samo u dodatnom pregledu reproduktivnih organa koji takođe ima veliku važnost  kada je doktorski pregled u pitanju.

Sistematski pregled za odrasle do 40 godina najčešće obuhvata:

  • Opšti ljekarski (fizikalni) pregled koji čine: anamnestički podaci (podaci o svom zdravstvenom stanju koje dajete doktoru), mjerenje krvnog pritiska, EKG, mjerenje tjelesne težine i visine, obim struka i BMI, palpatorni pregled stomaka, vrata i štitne žljezde, pregled srca i pluća;
  • Laboratorijske analize krvi pregled urina
  • UZ abdomena, UZ prostate / UZ dojki za žene
  • Pregled ginekologa/urologa
  • Spirometrija – provjera disajnih, tj. plućnih funkcija
  • Pregled oftalmologa

Za žene  pregled kod ginekologa je detaljniji, jer podrazumijeva PAPA test, kolposkopiju, ultrazvuk male karlice, kao i pregled dojki (UZ/mamograf).

Za muškarce poželjna je posjeta urologu u nešto kasnijem periodu života (poslije četrdesetih godina) ukoliko ranije za tim nije bilo potrebe.

Vrijeme odvojeno za doktorske preglede donosi bolje zdravstveno stanje kako tijela tako i uma. Preventivnoj medicini primarni  cilj je sprječavanje i suzbijanje bolesti te očuvanje dobrog zdravlja, kako određenih ciljnih grupa,  tako i cjelokupne svjetske populacije. U samoočuvanje zdravog duha i tijela, doktorski pregledi predstavljaju osnovu kako bi se došlo do što stabilnijeg i boljeg stanja zdravlja, uzimajući u obzir sve faktore koji dovode do promjena u organizmu I djelovanje da se te promjene isprave.

Stoga, predlažemo kako preventivne tako i ciljane odlaske na doktorske preglede kako bi naš organizam i životni vijek bio što duži I bolji!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest