Koje su prednosti darivanja krvi?

Postoji nekoliko važnih prednosti darivanja krvi, a ovdje za vas donosimo one najbitnije.

Prvenstveno, darivanje krvi može otkriti potencijalne zdravstvene probleme. Iako to nije isto kao i odlazak na doktorski pregled, davanje krvi može biti još jedan način da obratite pažnju na svoje kardiovaskularno zdravlje. Prije vađenja krvi dobit ćete mini fizikalnu analizu u kojoj će vam medicinsko osoblje provjeriti puls, krvi pritisak, tjelesnu temperaturu, hemoglobin i mnoge druge stvari. Ovo ponekad može rasvijetliti zdravstvene probleme za koje niste ni znali.

Davanje krvi može smanjiti štetne zalihe željeza. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ističu da je uklanjanje crvenih krvnih zrnaca flebotomijom (ili davanjem krvi) tretman koji se preferira za pacijente sa viškom željeza u krvi.

Davanje krvi može smanjiti rizik od srčanog udara za čak 88%.

Kod svakog darivanja krvi se uzimaju uzorci te se određuje krvna grupa i rhesus-faktor, a zatim se rade laboratorijske pretrage na hepatitis B, C, HIV, sifilis.

Darivanje krvi takođe može pomoći jetri da ostane zdrava. Još jedna opasnost od viška željeza je zdravlje jetre. Istraživanja su povezala previše željeza s nealkoholnom masnom bolešću jetre (NAFLD), hepatitisom C te drugim bolestima i infekcijama jetre. Iako postoji mnogo drugih faktora koji su uključeni u ove probleme, darivanje krvi može pomoći u oslobađanju nekih od tih zaliha željeza i izbjegavanju dodatnih problema u jetri.

Kada je u pitanju mentalno zdravlje, čak i ono se može poboljšati procesom darivanja krvi. U kom smislu? Iako postoji nekoliko fizičkih koristi od davanja krvi, najsnažnija zdravstvena korist je sigurno u psihološkom smislu. Darivanje krvi znači da će neko (ili više osoba) negdje dobiti pomoć koja im je prijeko potrebna. Darivanje krvi, posebno u redovnoj osnovi je slično volonterskom radu. Utvrđeno je da volontiranje ima pozitivne efekte na sreću.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest