Da li svi mogu dobrovoljno donirati krv?

Doniranje krvi je nesebičan čin koji može spasiti mnoge ljude, čiji je život u opasnosti. Međutim, uprkos želji da dobrovoljno daruju svoju krv, nisu svi idealni kandidati za to. Osobe koje su u mogućnosti da dobrovoljno daruju krv su osobe koje ispunjavaju određene zdravstvene i druge kategorije.

Prvo i osnovno, donatori krvi moraju biti punoljetni, što znači da moraju imati najmanje 18 godina. Ovo osigurava da su potencijalni donatori dovoljno zreli i da su u mogućnosti dobrovoljno pristati na ovaj humani čin.

Sa druge strane, zdravstveno stanje donatora je ključno. Osobe koje doniraju krv moraju biti u dobrom opštem i zdravstvenom stanju, bez aktivnih infekcija i hroničnih bolesti. Visok krvni pritisak, određeni lijekovi ili nedavna putovanja u određena područja takođe mogu uticati na sposobnost davanja krvi.

Kada je u pitanju kilaža, idealni donatori su osobe koje imaju dovoljno kila da bi izdržale gubitak krvi tokom doniranja. Neki težinski i visinski kriterijumi mogu postojati, ali to varira ovisno o smjernicama lokalnih organizacija za prikupljanje krvi.

Ovisno o zemlji i regiji, homoseksualni muškarci mogu imati ograničenja kada se radi o doniranju krvi, iako se ova praksa mijenja kako društvo postaje sve inkluzivnije.

Krv može dati svaka zdrava osoba:

  • Starosne dobi od 18 do 65 godina (u slučaju dobrog zdravstvenog stanja i do 70 godina)
  • Tjelesne težine iznad 55 kilograma – proporcionalno visini
  • Tjelesne temperature do 37 stepeni
  • Uz odobrenje doktora

U konačnici, bilo ko želi postati donator trebao bi konsultovati lokalne organizacije za prikupljanje krvi kako bi saznao sve specifične uslove i smjernice koje se primjenjuju u zajednici.

Doniranje krvi je od velike važnosti za zdravstvene sisteme širom svijeta, ali je važno da to čine oni koji zadovoljavaju određene kriterijume kako bi se osigurala sigurnost i dobrobit i samih donatora i primatelja krvi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest